Wednesday, August 5, 2009

Synergie in de keten en kringloop

Geert Verbruggen

Bij Syncity denk ik aan de combinatie van de volgende thema’s in de bebouwde omgeving: samenwerking, beleving en nieuwe diensten en producten.

Industriële ecologie
Mijn visie is gebaseerd op industriële ecologie, of te wel industriële symbiose. In een dergelijke synergie komen diverse functies van een omgeving (wonen, bedrijvigheid/industrie, recreatie, ecologie etc.) bij elkaar en vormen een keten en/of cyclus. Hierbij worden energie-, stof en logistieke stromen gedeeld of gezamenlijk opgewekt/beheerd. Door samenwerking kunnen winsten geboekt worden op gebieden als efficiëntie (minder energieverbruik, schaalvergroting, minder afval en afval wordt grondstof ), ecologie (minder emissies), economie (minder kosten door hogere efficiëntie en minder emissies).

De synergie tussen de gebiedsfuncties kan plaatsvinden door het aan een schakelen van de functies in een cyclus of in een keten. In een cyclus spreken we over een gesloten omgeving, waarbij de verliezen (energie, afval) zo min mogelijk zullen zijn.

Door het afstemmen en koppelen van de diverse systemen worden de diverse gebiedsfuncties afhankelijk van elkaar. Deze afhankelijkheid kan beperkt worden door voorzieningen te treffen, zoals door een energetisch autarkisch systeem toch te koppelen aan het energienet.

Praktijkvoorbeelden
In de praktijk kan men dus industrie koppelen met woonwijken, waarbij energiestromen en stofstromen gedeeld worden. In Kalundborg (Denemarken) heeft de stad een warmtenet dat gevoed wordt door de restwarmte van de eletriciteitscentrale. Tevens zijn er diverse industriële bedrijven aan elkaar gekoppeld zodat bijvoorbeeld afvalstromen, in plaats van ruwe delfstoffen, de grondstoffen vormen voor producten.

In het concept van de Zonneterp, worden woonwijken gekoppeld via vergistings- en composteringsprocessen gekoppeld met de tuinbouw. In dit concept wordt organisch afval vergist voor energieopwekking, waarna het restmateriaal gecomposteerd wordt voor de bemesting van de tuinbouwgewassen.

Potentie
Door deze vormen van samenwerking kunnen bestaande technieken gekoppeld worden waardoor er duurzame innovatieve systemen ontstaan. In deze systemen wordt aldus verantwoord omgegaan met de leefomgeving door het voorzien in behoeften en het beperken van schadelijke emissies. Deze systemen kunnen ook de voedingsbodem zijn voor het uittesten/ volwassen worden van nieuwe technologieën en het creëren van nieuwe producten of diensten. Gedacht kan worden aan de Happy Shrimp Farm, productie van diverse secundaire bouwmaterialen

Beleving en inbedding in het landschap
De innovatieve samenwerkingsvormen dienen tevens in balans te zijn met de omgeving waarin zij zich bevinden. Om dit te bewerkstelligen dient men bij de bouw/installatie de gebiedsfuncties en systemen zo goed mogelijk in te passen in het bestaande landschap. Hierbij spelen bouwstijl, de keuze van de bouwmaterialen/ -technieken een belangrijke rol. Door bijvoorbeeld de verdiepte aanleg en/of vegetatiedaken kunnen storende elementen in het landschap voorkomen of gecamoufleerd worden. Door (het aan een schakelen van) ontstaat tevens een “tweede” landschap.

Nieuwe diensten
Woon- en bedrijfsgebieden hebben tevens behoefte aan bepaalde dienstverlening. De behoefte en de voorzieningen zijn niet altijd in balans met elkaar. Postkantoren en bankfilialen zijn de laatste jaren alleen maar gereduceerd. Gedacht kan worden om diverse diensten te koppelen; Zoals een tram die naast personen ook goederen vervoerd.

No comments:

Post a Comment